Gert-Pieter and Ineke Nijssen

Address
Sportparklaan 25A NL-2103 VR HEEMSTEDE

info@nijssenbulbs.nl

NIJSSEN BULBS

 • BULBOUS AND TUBEROUS PLANTS

Tuincentrum en postorderbedrijf Peter C. Nijssen is een echt familiebedrijf. De geschiedenis gaat terug tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw als naamgever Peter Nijssen besloot met zijn vrouw Annette voor zichzelf te beginnen. Tot die tijd werkte hij voor zijn vader die in de bloembollenhandel zat. Hij reisde veel, vooral naar Zweden. Daarmee bouwde hij een interessant netwerk van kwekers en andere bollenspecialisten op. Sinds het overlijden van de oprichter in 2005 runnen zoon Gert-Pieter en vrouw Ineke het bedrijf.

Peter C. Nijssen begon op meerdere plaatsen bloemen en planten te kweken, zowel voor de veiling als voor de teelt op contractbasis. Eén locatie lag aan een doorgaande weg in Heemstede. Regelmatig stopten automobilisten om te vragen of ze geen bosje bloemen konden kopen. Een nieuw idee was geboren. Gert-Pieter’s vader stelde voor bij de kwekerij een verkooppunt te beginnen waar particulieren snijbloemen en potplanten konden kopen. Dat sloeg aan. Toen de kwekerij eind jaren tachtig moest wijken voor woningbouw, vonden ze in de huidige locatie een nieuwe stek. Dat perceel was echter te klein voor een kwekerij. Een gespecialiseerd plantencentrum was een aantrekkelijk alternatief. Niet veel later ging ook het postorderbedrijf van start. Inmiddels zijn postorderbedrijf en kwekerij gesplitst en gaat de laatste door onder de nieuwe naam NIJSSEN BULBS HEEMSTEDE.

Al snel begon destijds de bevlogen bollenkweker een catalogus te maken. Eenvoudig, in zwart en wit, met louter tekeningen. Niet meer dan een schriftje eigenlijk. Allium was het belangrijkste gewas dat werd aangeboden, het lievelingsbolgewas van Peter Nijssen, samen met nog wat andere soorten. Niet helemaal vreemd dus dat dit bolgewas in de vorm van Allium schubertii ook het bedrijfslogo siert. Al na een paar jaar schreef publicist Wim Oudshoorn een voorwoord. De catalogus groeide en werd door de jaren heen een heus naslagwerkje.

Het aanbod omvat niet alleen het voor de hand liggende assortiment maar juist ook tal van hele exclusieve en zeldzame soorten. Van Allium tot Lilium, van Fritillaria tot Tecophilaea. Van bekende soorten als Muscari armeniacum, het blauwe druifje, tot de bijzondere Crocus speciosus ‘Aino’. Van de kievitsbloem tot herfstbloeiende sneeuwklokjes.

Tot de pareltjes van het aanbod behoren onder meer de flamboyant ogende Rembrandt- en parkiettulpen van de Hortus Bulborum en de hele zeldzame cultivars en wildvormen die bijna niet worden aangeboden. Te denken valt aan Tulipa heweri en Tulipa sprengeri. Een aantal soorten worden op contractbasis gekweekt. Veel van de andere soorten komen van specialisten uit binnen- en buitenland. Te denken valt aan de narcissen van Carlos van der Veek en Hein Meeuwissen en de exclusieve gewassen van A.M.D. Hoog Authentic Plants. Een aanzienlijk deel van de bijzondere en vooral weinig bekende soorten is afkomstig van kwekers uit Engeland en Frankrijk, zelfs uit Letland en Litouwen waar een aantal ware plantenzoekers en verzamelaars zit, die de wereld afspeuren naar zeldzame bol- en knolgewassen.

Als de temperatuur in het voorjaar stijgt, komen vlinders, hommels en bijen als uit het niets tevoorschijn. Ze gaan meteen op zoek naar hun eerste verse voedsel sinds lange tijd: nectar en stuifmeel. Dat vinden ze in de bloemen van bolgewassen. Veel voorjaarsbloeiende bollen en -knollen zijn voor insecten daarom de eerste, welkome voedselbron. Een top 16 van bol en knolgewassen die in deze behoefte voorzien :

 1. Eranthis hyemalis
 2. Galanthus nivalis
 3. Crocus vernus
 4. Leucojum vernum
 5. Chionodoxa sardensis
 6. Anemone blanda
 7. Corydalis solida
 8. Scilla siberica
 9. Narcissus pseudonarcissus
 10. Muscari botryoides
 11. Fritillaria meleagris
 12. Hyacinthus orientalis
 13. Ornithogalum nutans
 14.  Tulipa sylvestris
 15. Allium aflatunense ‘Purple Sensation’
 16.  Allium sphaerocephalon.
© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19