150 jaar Lens Roses

 

België staat bekend om zijn uitzonderlijke kwekerijen, tuinen, tuiniers en tuinarchitecten. Een van de mooiste pareltjes is rozenkwekerij Lens Roses, een charmante ambassadrice, die rozen over de hele wereld brengt.

150 jaar uitmuntendheid in dienst van de roos en een zekere toekomst

Tekst: Marie Noëlle Cruysmans
Foto’s: Photoeil, Lens Roses, Eden Magazine.

Het verhaal begint in 1870 in Onze-Lieve-Vrouw-Waver nabij Mechelen, met de oprichting van de ‘Grandes Pépinières et Roseraies Louis Lens’ Het bedrijf zal uiteindelijk verschillende generaties bestrijken. Oprichter Louis begint met het kweken van bomen, struiken en rozen. Zijn zoon Victor zet het werk voort en start met het kruisen van rozen. Hij wil snijbloemen creëren die het liefst ook lekker ruiken, zoals de mode was in die tijd. Zo ontstaan zijn ‘Ville de Malines’, ‘Cardinal Mercier’, ‘Princesse Joséphine Charlotte’ of ‘Madame Louis Lens’.

Het bedrijf wordt al snel the place to be. Lens kweekt alle interessantste rozen van het moment en verstuurt ze onbekommerd over heel Europa, naar particulieren en kwekers in Engeland, Duitsland, Frankrijk of Italië. De Tweede Wereldoorlog maakt echter een eind aan dat formidabele elan. Het bedrijf wordt jammer genoeg stilgelegd. Vier jaar later is de hele collectie verloren. Om een nieuwe start te nemen stuurt Victor zijn zoon Louis junior naar grote domeinen in België en Groot-Brittannië om er entmateriaal  te verzamelen… Een nieuw begin voor de rozenkwekerij Louis Lens.

Poëtisch en bescheiden

Louis junior, een wetenschapper met passie voor wiskunde en astronomie, moet zijn studie opgeven om deel te nemen aan het avontuur. Hij gaat meteen aan de slag. Vanaf 1947 begint hij op advies van zijn ouders nieuwe rozen te kruisen. Na de oorlog zijn de smaken immers veranderd. De liefhebbers willen nu moderne rozen, in eenkleurige, soms opzichtige borders vol struiken met grote bloemen. Voornamelijk grootbloemige theehybriden en trosrozen, Floribunda en Polyantha. In 1963 zorgt de grandioze ‘Pascali’, een kruising met de bekende theehybride ‘Queen Elisabeth’ voor vuurwerk. Door zijn uitzonderlijke kwaliteiten: gezondheid, bloemvorm en witte kleur, haalt Pascali de grootste verzameling medailles in de wacht en krijgt later ook de unieke onderscheiding van “Wereldtoproos 1991”.

Opgetogen over dat eerste succes blijft Louis verder kruisen met meer natuurlijke rozen, die hem beter liggen. Moschatahybriden – afkomstig uit een lijn van R. moschata, Noisette-rozen en Rosa multiflorazijn losse struikrozen met bloemen in trossen. Deze groep werd in 1913 in Engeland ontwikkeld door dominee Joseph Pemberton en telt bekende variëteiten als ‘Penelope’, ‘Cornelia’ of ‘Felicia’. Louis werkt het liefst met deze sierlijke en geurige rozelaars, die ook heel bloeirijk en sterk zijn. Net als Pemberton gebruikt hij de roos ‘Trier’– in 1904 veredeld door Peter Lambert – met geurige dubbele roomwitte bloempjes met een gele tint. Deze roos ligt aan de oorsprong van heel veel moschatahybriden.

Wanneer hij die kruist met R. chinensis ‘Mutabilis’, een moeilijke gok, verkrijgt hij de verrukkelijke ‘Plaisanterie’, met bloemen die de hele bloeitijd door van kleur veranderen : oranje in de knop, zacht geel bij het ontluiken, daarna roze en eindigend in donkerroze tot bijna violet. Geleidelijk aan wordt Louis DE specialist van unieke kruisingen, ingaand tegen de meeste veredelaars die voornamelijk met de grootbloemige klassieke theehybriden, en trosrozen blijven werken. De hele wereld benijdt hem om zijn verfijnde ‘Guirlande d’Amour’, ‘Pleine de Grâce’, ‘Bouquet Parfait’ of zijn eerbetoon aan virtuozen en componisten als ‘Ravel’, ‘Schubert’, ‘Sibelius’, ‘Puccini’, ‘Paganini’ of ‘Verdi’. Zijn kwekerij is een echte schatkamer, met een ongelooflijke collectie botanische rozen die soms zelfs in situ verdwenen waren. Zijn bekende ‘Rush’, afstammend van Rosa multiflora, heeft de groeikracht van een wilde roos in combinatie met een aanhoudende bloei tot de vorst…

Louis Lens vond opvolging voor zijn kwekerij bij de familie Rudy en Anne Velle-Boudolf in Oudenburg. Anne kruist en veredelt naar het voorbeeld van de meester sinds 1992.  Van haar hand zijn oa ‘Dinky’, ‘Jean Stéphenne’, ‘Gaard um Tiizenbierg’ en ‘Caroline’s Heart’. Kwekerij Lens Roses is gerespecteerd en geliefd in België en gans de wereld. Ontdek de laatste nieuwe ontwikkelingen van Lens Roses, en de klassiekers van Louis Lens, op de feestelijke expo van Lens Roses op de tuin- en plantendagen van Hex.
www.hex.be/exposant/lens-roses

Met dank aan Eden Magazine. Het volledige artikel van Noëlle Cruysmans, met foto’s van de beste rozen van Louis Lens en de keuze van Anne Velle-Boudolf in Eden Magazine lees je in het voorjaarsnummer 2021   https://edenmagazine.be/

 

Bouquet Parfait
Dentelle de Bruges
Waterloo
Pascali
Gravin Michel d’Ursel
Stéphanie d’Ursel
Jean Stéphenne
Sourire d’Isabelle

 

 

 

 

 

 

 

 

Lens Flair

 

Geef je mening

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19