Programma 2021

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’ met als doel het bewustzijn te vergroten van de voordelen van de consumptie van fruit en groenten voor de algemene gezondheid en in het belang van de planeet. Een grotere consumptie van fruit en groenten bevordert immers aanzienlijk de gezondheid en voorkomt vele ziekten. De VN wil internationale inspanningen stimuleren om de fruit- en groenteproductie duurzaam te verhogen en verliezen en afval te verminderen in de hele toeleveringsketen,  van productie tot consumptie.

Op het programma daarom demonstraties, wandelingen en informatiesessies over: bereidingen uit het wild, eetbare bloemen en planten, rozen gekweekt om hun eigenschappen als gezond voedsel, plantenvoedselveiligheid, nuttige insecten, biodiversiteit, bijen(planten), duurzaam en kringloop tuinieren, gezondheid van de bodem, kringloop economie van voedsel.

PLANTERIJ GROENSTRAAT 13

Informatie op de stand over het onmisbare belang van biodiversiteit en van bijen, ‘bij-odiversiteit’ noemt Rik Storme het.

Hij vertelt over bloemen, bijen en hommels. Naast gedomesticeerde honingbijen zijn er wilde of solitaire bijen. Deze laatsten zijn onderverdeeld in poly-lectische bijen, die hun pollen bij veel verschillende planten vinden, oligolectische die stuifmeel bij speciale soorten bloemen vinden en zelfs monolectische, die van één soort bloem afhankelijk zijn.

Bijen en bloemplanten hebben zich tegelijkertijd evolutionair ontwikkeld.

FDN BÖTTCHER

Op hun stand demonstreert Jean Marie Dheedene hoe u een Clematis snoeit tot een terrasplant, in pot. Zij hebben er vele. Vooruitlopend op september tonen zij ook een collectie Clematis die in de winter bloeit.

ECOGARDEN DESIGN

Maai mei niet…
Wie had er nog een perfect groen grasveldje na de hete voorbije zomer? Geen nood, het is tijd om daar niet meer van wakker te liggen en hier iets duurzaams op te vinden, want droge zomers zullen terugkomen.

Wat kan je doen, om in de toekomst, het jaar rond te komen en ook te kunnen genieten van je tuin? Het zijn allemaal oplossingen die eenvoudig zijn en hand in hand gaan met de natuur… Ellen Fiers legt het u uit op haar stand.

SILENE

Anne Adriaensens stelt een collectie zaden voor – ongemanipuleerd en eco-vriendelijk gekweekt – van eetbare bloemen en planten, die ook mooi zijn, met suggesties voor de bereiding ervan. Insectenminnende planten komen ook aan de orde en de speciale geneeskrachtige kwaliteiten van Artemisia annua.

Nieuw in hun aanbod zijn de groentezaden en -plantjes van ‘Cycle en Terre’.

KRUISBESSEN PROEFTUIN

Marc Geens en Greta Crauwels  leggen uit hoe een kweker tot nieuwe rassen komt, en ze doen dit aan de hand van één van hun nieuwe variëteiten van kruisbes : Ribes uva-crispa ‘Sumar’.

HUMUS

De kwaliteit van groente en fruit, van alle gezonde en levenskrachtige voeding, begint bij een gezonde levende bodem met veel humus. Marc en Benedicte Verhofstede leren u wat humus is, en demonsteren hoe je in uw eigen moestuin een gezonde bodem schept.

Healthy soils are the foundation for healthy food, life and planet.

SPEELNATUUR

voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een speelbos achter de stands in de Platanendreef, voor de hele kleintjes is er ook een speelbos in de ‘manege’.

VOORSTELLING VAN HET BOEK

‘ The Worldwide Forager’, door Roger Phillips, edit. Unbound is ivm Covid19 uitgesteld tot juni 2022.

De volgende open tuin- en plantendagen op 11 en 12 sept. 2021

-Archief-

Programma 2020

De Verenigde Naties hebben 2020 uitgeroepen tot ‘Het internationale Jaar van Plant Gezondheid’. Het initiatief is gericht op het vergroten van het bewustzijn bij het publiek en beleidsmakers rond vraagstukken met betrekking tot veilig voedsel.

Op het programma daarom demonstraties, wandelingen en informatiesessies over: voedselveiligheid, nuttige insecten, biodiversiteit, bijen en bijenplanten, kringloop-tuinieren, gezondheid van de bodem ea.

 

Insecten wandeling

Hans van Hage van de biologische Rozenkwekerij de Bierkreek neemt je mee op wandeling door de tuinen en geeft graag uitleg over het kweken zonder chemicaliën, de rol van nuttige insecten en de natuurlijke weerstand van planten.


De Bierkreek

Een gezond beheer

Jean Marie Dheedene toont u hoe hun planten gedijen door lieveheersbeestjes te gebruiken tegen bladluizen, planten individueel water te geven, en hoe de planten met natuurlijke middelen weerbaar worden gemaakt tegen ziekte en plagen.


FDN Böttcher

Een vitale bodem

De gezondheid van planten staat in relatie tot haar groeiplaatscondities, de diversiteit aan nuttig bodemleven en de gezondheid van de bodem. De manier waarop ziekten en plagen optreden in een teelt hangt nauw samen met de weerstand in het teeltsysteem. Net zoals gezonde voeding de weerstand van de mens kan verbeteren, zo is dat ook geldig voor planten. Marc en Benedicte Verhofstede wijzen u op hun stand hoe je vreugdevol kunt kweken in samenwerking met de natuur.


Humus

Bijenplanten

Rik Storme toont u de beste bijenplanten voor elk seizoen en geeft informatie over het onmisbare belang van bijen. Er is een kleine tentoonstelling - als het weer het toelaat- van de wilde bijenkalender. Het recente boek van Arie Koster, Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in de tuin, kunt u inkijken, hèt naslagwerk over bijenplanten. Planterij Groenstraat 13

Kruidjes

Kevin Lennertz toont u hoe u een eetbaar bloemstuk maakt en Daniëlle Houbrechts geeft uitleg over de bereiding en verwerking van die bloemen en Martine laat u zien hoe u met bijenwas doekjes impregneert om deze bloemen en andere etenswaren te bewaren - in plaats van in plastic.
Kruidjes en LK Floral Service

Speelnatuur

Voor kinderen van 6 tot 12 is er een speelbos achter de eerste stands in de platanenedreef, voor de hele kleintjes is er ook een speelbos op de manège.

150 Jaar Lens Roses

Rudy en Ann Velle vieren het 150 jarig bestaan van de rozenkwekerij die zij overnamen van Louis Lens met een tentoonstelling op de stand, en een wandeling met Rudy langs de rozenbottels in Hex.
Lens Roses

Permacultuur

Ellen Fiers demonstreert hoe combinatieteelt en diversiteit dé oplossing zijn om schadelijke insecten te weren of te verstrooien. Hoe een gezond ecologisch evenwicht te creëren in je tuin? Ellen geeft je een inleiding in de ontwerpprincipes van permacultuur. Ecogarden Design

Kringloop tuinieren

Marc Geens van de Kruisbessen Proeftuin wijdt u op hun stand in over duurzaam tuinieren, waarbij ook ‘kringloop-tuinieren’ en ‘tuindenken’ uitgebreid aan de orde komen.
Kruisbessen Proeftuin

Kopersporen

Laat hier je snoeischaar slijpen tegen een kleine vergoeding. Henny Schalen demonstreert en geeft instructie voor het goed onderhoud van bronzen tuingereedschap.
Kopersporen

Demo Stoffen Verven

Caroline Klinckhamers demonstreert hoe stoffen geverfd worden met wilde planten: a. welke planten leveren verfstof, b. de ecoprint-techniek, c. toepassingen: artistieke quilts en shawls. CK-Quilts

© 2021 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden