Programma 2021

4-5-6 JUNI 2021

-Archief-

Programma 2020

De Verenigde Naties hebben 2020 uitgeroepen tot ‘Het internationale Jaar van Plant Gezondheid’. Het initiatief is gericht op het vergroten van het bewustzijn bij het publiek en beleidsmakers rond vraagstukken met betrekking tot veilig voedsel.

Op het programma daarom demonstraties, wandelingen en informatiesessies over: voedselveiligheid, nuttige insecten, biodiversiteit, bijen en bijenplanten, kringloop-tuinieren, gezondheid van de bodem ea.

 

Insecten wandeling

Hans van Hage van de biologische Rozenkwekerij de Bierkreek neemt je mee op wandeling door de tuinen en geeft graag uitleg over het kweken zonder chemicaliën, de rol van nuttige insecten en de natuurlijke weerstand van planten.


De Bierkreek

Een gezond beheer

Jean Marie Dheedene toont u hoe hun planten gedijen door lieveheersbeestjes te gebruiken tegen bladluizen, planten individueel water te geven, en hoe de planten met natuurlijke middelen weerbaar worden gemaakt tegen ziekte en plagen.


FDN Böttcher

Een vitale bodem

De gezondheid van planten staat in relatie tot haar groeiplaatscondities, de diversiteit aan nuttig bodemleven en de gezondheid van de bodem. De manier waarop ziekten en plagen optreden in een teelt hangt nauw samen met de weerstand in het teeltsysteem. Net zoals gezonde voeding de weerstand van de mens kan verbeteren, zo is dat ook geldig voor planten. Marc en Benedicte Verhofstede wijzen u op hun stand hoe je vreugdevol kunt kweken in samenwerking met de natuur.


Humus

Bijenplanten

Rik Storme toont u de beste bijenplanten voor elk seizoen en geeft informatie over het onmisbare belang van bijen. Er is een kleine tentoonstelling - als het weer het toelaat- van de wilde bijenkalender. Het recente boek van Arie Koster, Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in de tuin, kunt u inkijken, hèt naslagwerk over bijenplanten. Planterij Groenstraat 13

Kruidjes

Kevin Lennertz toont u hoe u een eetbaar bloemstuk maakt en Daniëlle Houbrechts geeft uitleg over de bereiding en verwerking van die bloemen en Martine laat u zien hoe u met bijenwas doekjes impregneert om deze bloemen en andere etenswaren te bewaren - in plaats van in plastic.
Kruidjes en LK Floral Service

Speelnatuur

Voor kinderen van 6 tot 12 is er een speelbos achter de eerste stands in de platanenedreef, voor de hele kleintjes is er ook een speelbos op de manège.

150 Jaar Lens Roses

Rudy en Ann Velle vieren het 150 jarig bestaan van de rozenkwekerij die zij overnamen van Louis Lens met een tentoonstelling op de stand, en een wandeling met Rudy langs de rozenbottels in Hex.
Lens Roses

Permacultuur

Ellen Fiers demonstreert hoe combinatieteelt en diversiteit dé oplossing zijn om schadelijke insecten te weren of te verstrooien. Hoe een gezond ecologisch evenwicht te creëren in je tuin? Ellen geeft je een inleiding in de ontwerpprincipes van permacultuur. Ecogarden Design

Kringloop tuinieren

Marc Geens van de Kruisbessen Proeftuin wijdt u op hun stand in over duurzaam tuinieren, waarbij ook ‘kringloop-tuinieren’ en ‘tuindenken’ uitgebreid aan de orde komen.
Kruisbessen Proeftuin

Kopersporen

Laat hier je snoeischaar slijpen tegen een kleine vergoeding. Henny Schalen demonstreert en geeft instructie voor het goed onderhoud van bronzen tuingereedschap.
Kopersporen

Demo Stoffen Verven

Caroline Klinckhamers demonstreert hoe stoffen geverfd worden met wilde planten: a. welke planten leveren verfstof, b. de ecoprint-techniek, c. toepassingen: artistieke quilts en shawls. CK-Quilts

© 2021 Garden Festival Hex - Alle rechten voorbehouden