Rik Storme

Adresse:
Groenstraat 13 BE-9810 NAZARETH

rik.storme@skynet.be

GROENSTRAAT 13

  • VARENS
  • VASTE PLANTEN

In het landelijke Nazareth staat in de Groenstraat een oud boerderijtje dat een nieuwe toekomst heeft gekregen als kleinschalige vaste plantenkwekerij.
Het assortiment aan vaste planten omvat een twaalftal thema’s: Acanthus, Epimedium, Kniphofia, Agastache, Liriope, Echinacea, bijzondere schaduwplanten, Tricyrtis, Sanguisorba, veel ‘prairie’planten, siergrassen en tuinorchideeën. Cypripedium neemt een hele speciale plaats in.
Het aanbod evolueert voortdurend en blijft de liefhebber verrassen.

Cypripedium ook voor in uw tuin!

Orchideeën laten ons dromen van tropische gebieden waar ze als juweeltjes in de bomen hangen. Orchideeën in onze eigen tuin, daar denken we niet direct aan. En toch!

In het assortiment van de waterplantenkwekers kennen we de rietorchis (Dactylorhiza) die zich als tuinplant zeer goed gedraagt en zich soms op een geschikte grond overvloedig uitzaait.

Natuurliefhebbers weten dat ook in Europa vele wilde orchideeën te vinden zijn, minder spectaculair dan de tropische soorten, maar voor een liefhebber toch heel bijzonder. Een echte natuurliefhebber rooft geen planten uit het wild, hij bewondert ze ter plekke.

Gelukkig voor de tuinliefhebber is er ondertussen door pioniers al heel wat ‘in the flask’ vermeerderd. Vele winterharde soorten stellen nogal wat eisen aan de standplaats en zijn vooral interessant voor doorwinterde hobbyisten.

Cypripedium-soorten passen als tuinplant perfect in combinatie met vele schaduwplanten. De hybride-soorten die door de ‘Frosh’-kwekerij in Beieren ontwikkeld worden zijn bijzonder geschikt voor de doorsnee tuin- en plantenliefhebber.

Hybriden zijn veel gemakkelijker tuinplanten dan de botanische soorten en ze groeien goed bij. Aangezien ze gezaaid worden kan er variatie in tekening en kleur van de bloem zijn.

Cypripedium hybriden groeien overal waar de zomertemperaturen niet boven de 30°C stijgen en de nachttemperatuur ’s winters twee tot drie maand beneden 5°C blijft. Met een sneeuwdek kunnen ze zelfs temperaturen min 20°C overleven.

Planttips:
Cypripedium houdt van halfschaduw, uit de middagzon, bv. aan de noordkant van een gebouw. Als bosplanten hebben ze een voorkeur voor een frisse en niet uitdrogende standplaats. (De plaats waar varens goed groeien).

De grond moet goed doorlaatbaar zijn voor zowel lucht als voor water, vochtig maar niet nat! Eventueel kunnen wat keikorrels, lava, vulca-korrel in de plantput gelegd worden om te ontwateren. Op zandgrond wordt het vochtophoudend vermogen van de grond verhoogd met perliet, vermiculite. Vulca-korrel is een goed groeimedium voor deze orchideeën. Kenners verkiezen immers weinig organisch materiaal te gebruiken maar veeleer een goed waterregelend mineraal substraat. Op zandgrond kan een waterbuffer voorzien worden door met een folie op een halve meter diepte een ‘zak’ van 20cm te maken (geen moeras!). De groeiplaats kan afgedekt worden met wat beukenblad of wat coniferennaalden.

De beste planttijd is de herfst als de planten in rust gegaan zijn. Spreid de wortels in de bovenste 10 cm van de grond en laat ze 2-3 centimeter bedekt, zodat enkel het puntje van de scheut het oppervlak raakt. Druk niet hard aan, hou het luchtig! Geef een paar keer een halve dosis meststof in de lente.

Net als Hosta en Veratrum is verse Cypripedium een lekkernij voor de tuinslakken. Men is gewaarschuwd! Let u bij de keuze van de standplaats op dat boom- of heesterwortels de grond niet leegzuigen. Cypripedium vormt een goede combinatie met veel andere niet-woekerende schaduwplanten die een gelijkaardige behandeling wensen: varens, de nieuwe Epimediums, kleinere Hosta’s…

Het thema drachtplanten gaf hij destijds kleur met mooie Calamintha et Origanum– soorten, en documentatie over bijen en wilde bijen. Een bijenfolder zag in 2017 het licht en het thema ‘bijen’ ondersteunt Rik ook dit jaar met klem.

Hoe bijenplanten combineren met andere vaste planten ziet u op de stand.

© 2021 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden