De doop van de roos ‘Mieke Vanlommel’

Mieke Vanlommel overleed in juli 2016. Enkele van haar vrienden wilden haar graag eer betonen. Wilko en Helen Karmelk van de Nederlandse kwekerij Ferdinandushof, Ann en Rudy Velle-Boudolf van de kwekerij Lens Roses, Ghislain en Stéphanie d’Ursel, de organisatoren van de plantendagen van Kasteel Hex, en Jinge Lim, hoofdredactrice van uw favoriete magazine, Eden.

Velen onder u kenden de dame van Evergreen en ontmoetten haar op talloze plantendagen in België en Frankrijk, met haar elegante stand en een collectie hoeden, aangevuld met jasjes, handschoenen, laarzen en andere casual chic kleding. Een echte grot van Ali Baba vol luxeproducten voor iedereen die schoonheid wilde combineren met kwaliteit. Mieke kwam uit Limburg en was dol op Engeland, Schotland en Ierland, waar zij regelmatig aankocht om haar stand en haar boetiek in Leuven aan te vullen. Ze was autodidact, discreet, gul, wilskrachtig, een vrouw met een vaste overtuiging en een sterk karakter. Met ongeëvenaarde verfijning wilde zij haar klanten en vrienden gewoon de weg wijzen naar… schoonheid. Niet meer, maar ook niet minder.

De roos
De roos ‘Mieke Vanlommel’ is het resultaat van vriendschap en werk. Ze verscheen op een dag in de tuin van de kwekerij Ferdinandushof in Overslag, ten noorden van Gent. Wilko en Helen zaaiden enkele zaadjes die uit de rozenbottels kwamen van Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’. Die vermaarde grote roos is de moederplant en een andere beroemde roos, Rosa ‘Constance Spry’, die vlak in de buurt groeit ,is de vaderplant van de nieuwe roos. Twee ware monumenten uit de rozenfamilie. De eerste is een liaanroos van 6 tot 10 m met fijne, olijfgroene bladeren die halverwege het voorjaar volledig verdwijnen onder ontelbare pomponnetjes van halfgevulde geurende bloemen in ivoorwit met een zweempje roze. De tweede ‘Constance Spry’ is niets anders dan de eerste “Engelse roos”, geïntroduceerd door de beroemde David Austin. Een uitbundige, haast wulpse struikroos, met grote ronde komvormige bloemen in een verrukkelijk zacht roze die een onweerstaanbare mirregeur verspreiden. Deze twee rozen zijn geen herbloeiers, ze bloeien slechts één keer per jaar,.tijdens de zomermaanden juni-juli.
Diverse zaadjes ontkiemden en na ongeveer drie jaar zagen Wilko en Helen dat twee zaailingen bloemen droegen. Ter ere van Mieke behielden ze de mooiste, die het beste van beide ouders had geërfd. Van de vader ‘Paul’s Himalayan Musk’ heeft de nieuwe roos de fors klimmende eigenschap met groeischeuten van 1,5 à 2 m per jaar en de zomerbloeiende grote trossen met kleine bloemen . Van de moeder ‘Constance Spry’, de komvormig bijna bolvormige, zachtroze half gevulde bloemen, met een bekoorlijke geur. Aan het eind van de zomer en in het najaar volgen trossen oranje vruchtjes. Helen en Wilko bezweken meteen voor de charmante natuurlijke trekjes van deze totaal niet gekunstelde roos, net als Jinge, die vertelt dat de bloem uitzonderlijk goed houdt in een vaas – of als Ann, die ze heeft geënt in haar kwekerij en opmerkt: ‘De reuze wolken met kleine komvormige bloemen brengen romantiek in de tuin, bij het open bloeien tonen ze hun meeldraden” Dit is dus echt een roos die op Mieke lijkt. Ze opent haar kroonblaadjes om haar hart te tonen.

Artikel uit: Eden Magazine
Tekst: Marie Noëlle Cruysmans

Ferdinandushof Helen en Wilko Karmelk
Rode Sluisweg 13, NL-4575 NE Overslag www.ferdinandushof.nl

Lens Roses Ann en Rudy Velle-Boudolf
Redinnestraat 11, B-8460 Oudenburg www.lens-roses.be

Geef je mening

Garden Festival Hex

Jaarlijks in juni en september openen de tuinen van Kasteel Hex zich voor het grote publiek. Geniet van onze mooie tuinen en bezoek de vele standjes van onze talrijke exposanten. Meer Info.

Volg Ons

Volg Hex op facebook of geniet van seizoensfoto’s uit de tuinen van Hex op Instagram.

Recente Verhalen

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19