HEX voorlopig programma OPEN TUIN- EN PLANTENDAGEN 11, 12 september 2021

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’ met als doel het bewustzijn te vergroten van de voordelen van de consumptie van fruit en groenten voor gezondheid en voeding, om te beargumenteren dat een grotere consumptie van fruit en groenten gezonde voeding bevordert (en ziektes kan voorkomen), en internationale inspanningen te stimuleren om de fruit- en groenteproductie duurzaam te verhogen en verliezen en afval te verminderen in de hele toeleveringsketen,  van productie tot consumptie.

De viering van een internationaal jaar van groenten en fruit wordt voorgesteld als onderdeel van de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die het VN-decennium van actie voor voeding (2016-2025) afkondigt en beantwoordt aan de behoefte om duurzame voedselsystemen op te zetten die een gezond voedingspatroon promoten, waaronder een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en een overvloedige consumptie van fruit en groenten.

Op het programma daarom demonstraties, wandelingen en informatiesessies over: bereidingen uit het wild, eetbare bloemen en planten, rozen gekweekt om hun eigenschappen als gezond voedsel, plantenvoedselveiligheid, nuttige insecten, biodiversiteit, bijen(planten), duurzaam en kringloop tuinieren, gezondheid van de bodem, kringloop economie van voedsel.

BOEKVOORSTELLING: ‘Vegetables’ (revised and updated), door Roger Phillips en Martyn Rix, uitg. Macmillan. Introductie door Peter Bauwens in aanwezigheid van Martyn en Alison Rix

TENTOONSTELLINGEN:

-PETER BAUWENS
Voorheen actief op zijn kwekerij De Nieuwe Tuin, zal hij weer één van zijn bekende, prachtige groentepresentaties maken en aan de hand daarvan nader ingaan op het boek ‘Vegetables’ en op bijzondere groentes en eetbare planten in het, ooit door hem geïntroduceerde, ‘eetbare landschap’.

Het accent zal liggen op een selectie van Aubergines voor het Noorden.

-DANIEL OST
exclusief in Hex met een prachtige creatie van uniek bloemwerk.

-PLANTERIJ GROENSTRAAT 13
stelt een selectie en voorbeelden samen van de vele bestaande boeken over bijen en hun onmisbare bijdrage aan biodiversiteit, ‘bij-odiversiteit’ noemt Rik Storme het.
Een grote collectie Sanguisorba biedt hij aan en tevens nieuwe selecties varens : o.a. Pteris vittata, de Dryopteris wallichiana ‘Jurassic Gold’

-MERGENMETZ
Cucurbitaceae: Norbert Mergen toont u de vele leden van de komkommerfamilie, waartoe ook pompoenen, courgettes etc. behoren. Hij vertelt u hoe je het onderscheid kunt zien aan bijv. vruchtsteel, zaden e.d. 

HUMUS
Soils. Where food begins.
De kwaliteit van groente en fruit, van alle gezonde en levenskrachtige voeding, begint bij een gezonde levende bodem met veel humus.
Marc en Benedicte Verhofstede demonsteren hoe je in je eigen (moes)tuin een gezonde bodem schept.
Als u op de correcte manier een bodemstaal neemt *), of evt. compost uit eigen tuin of aangekocht, zal Marc Verhofstede u advies geven of en hoe uw grond zo nodig kunt verbeteren.
Healthy soils are the foundation for healthy food, life and planet.

*) Graaft u een bodemput van 30 op 30 cm en 30 cm diep. Neem dan met behulp van een lange spade een bodemsteek tot 30 cm diep en 10 cm dik. En leg deze intact in een open doos die u dan meeneemt. Zie ook foto op https://www.hex.be/exposant/humus-bvba/

CK QUILTS
Quilts « creatieve economie voor duurzame ontwikkeling »
Hergebruik van grootmoeders’ linnengoed in natuurlijk geverfde, artistieke quilts.
De stoffen worden geverfd met wilde planten; Caroline Klinckhamers demonstreert het op haar stand : a. welke planten leveren verfstof, b. de ecoprint-techniek, c. toepassingen (quilts en shawls).

PM GROENE TAKKEN/Truffelgaard
Pip Gilmore demonsteert het enten van paddestoelen op boomstammetjes en wijdt u in in de relatie tussen schimmels en planten. Ook de onvolprezen Hex-en broodjes met haar paddestoelen zal zij aanbieden.
Daarnaast is op haar stand informatie over truffelteelt van TRUFFELGAARD beschikbaar. Truffeltrees zijn bij haar te bestellen en op te halen met korting op de inkomprijs voor het bezoek aan de tuinen.

LENS ROSES
Rudy Velle neemt u mee op een wandeling langs rozen, en bottels, in de herfst en bespreekt de collectie aan de terrassen.

SILENE
Anne Adriaensens stelt een collectie zaden voor – ongemanipuleerd en eco-vriendelijk gekweekt – van eetbare bloemen en planten, die ook mooi zijn, tevens natuurlijk insecten minnende planten.
Nieuw in hun aanbod zijn de groentezaden en -plantjes van Cycle en Terre.
Gezien de hernieuwde belangstelling voor droogbloemen heeft zij ook daarvan een selectie zaden en zal Lieve door haar gemaakte boeketten van droogbloemen tonen.

ECOGARDEN DESIGN
Ellen Fiers is fervent pleitbezorgster en ontwerpster van nutstuinen, de eetbare tuin met groenten uit “grootmoeders” tijd, te weten de vergeten groenten die doorgroeien en die je niet elke jaar opnieuw moet inzaaien.
Daarnaast permacultuur technieken die niet alleen de grondkwaliteit verbeteren, maar ook een “zone zero” voor het huis bewerkstelligen, nl. het centrum van activiteit zo duurzaam mogelijk maken (door bijv.: optimale “regenwater oogst”, zonne-energie opvang, recyclering van het “grijze en zwarte water” door ecologisch waterzuiveringssysteem, duurzaam materiaalgebruik voor isolatie en bouwtechnieken enz.), alsook ecologische vijver aanleg.

FDN BÖTTCHER
toont een collectie winterbloeiende Clematis en Jean Marie Dheedene demonstreert hoe je de planten kunt snoeien tot terrasplant, voor de volgende zomer.

KRUIDJES
Daniëlle Houbrechts  geeft uitleg over de verwerking en bereiding in de keuken van eetbare bloemen en rozen.
Martine laat u zien hoe u met bijenwas doekjes impregneert om deze bloemen en andere etenswaren te bewaren (in plaats van in plastic) en hoe je zaadbommetjes maakt en wenskaarten met zaden.

SIERPLANT DEVRIESE
Ingrid en Geert Devriese brengen naast hun prachtige collectie Laurus en Lagestroemia hun bereidingen met zout van laurier mee en demonstreren met hun snuffelpaal de heel onderscheiden geuren van verschillende variëteiten laurier.

WARD VAN TEYLINGEN
Collectie houder van de NPC Viburnum in Nederland, plantenexpert, heeft antwoord op al uw vragen en zal u vermeerderen van een plant door enten demonsteren.

KOPERSPOREN
uw snoeischaar laten slijpen (tegen een kleine vergoeding voor een goed doel) + instructie voor onderhoud, demo door Henny Schalen en zelf proberen van bronzen tuingereedschap

SPEEL NATUUR
voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een speelbos achter de stands in de Platanendreef, voor de hele kleintjes is er ook een speelbos in de ‘manege’.

De volgende open tuin- en plantendagen : 3, 4, 5 juni, 10, 11 sept. 2022

HEX programme pour les PORTES OUVERTES ET JOURNÉES DES PLANTES les 11 er 12 sept. 2021                                                                                                                                                                           

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19