Ward & Ineke van Teylingen

Adres
Goudserijweg 326 NL-2771 BA BOSKOOP

wardenien@gmail.com

WARD VAN TEYLINGEN

  • EXPERT
  • VIBURNUM

Ward van Teylingen had de grootste Virburnum collectie ter wereld, een Nationale Plantencollectie Boskoop, 300 van de 450 bekende, die deels echter niet aangepast zijn aan ons klimaat. Van over de hele wereld kwamen kwekers naar deze collectie kijken. Het verzamelen is een uit de hand gelopen hobby. Het kweken van Viburnum geeft enorm veel voldoening en plezier. Het is een zeer groot geslacht met een grote verscheidenheid aan blad, bloem en bes, zowel in grootte, kleine als geur. Viburnum komt voor in de hele wereld in de gematigde zones. De meeste komen uit Azië en uit de USA, maar ook in Europa en Rusland komen ze voor. Uiteraard staan er ook diverse eigen selecties op zijn naam.

Na 50 jaar ervaring in de boomkwekerij, van hard werken en verzamelen hebben Ward en Ineke hun collectie in 2007 ondergebracht in de collectietuin Mei Chu in Drenthe (NL), waar ook andere nationale collecties staan (Bamboe, Euonymus en Wisteria). Ze blijven echter verzamelaars met een breed aanbod voor de geïnteresseerde planten liefhebber.

De Emmenopterys die zij in juni ooit voorstelden stond later in dat jaar in Arboretum Kalmthout uitzonderlijk in bloei !Ward was de initiatiefnemer van de stand met experts. Van nu af een vaste waarde in Hex waar hij, met steeds wisselende experts, al of niet met een eigen stand, al zijn kennis met u deelt en met de anderen al uw vragen probeert te beantwoorden.

Hij begint meteen: Het verplanten van heesters en bomen.

Wanneer hij niet langer dan twee of drie jaar op de zelfde plek heeft gestaan kan een boom of struik zonder meer verplant worden. Het is een beetje afhankelijk van het wortelgestel, een plant die enkele (pen)wortels maakt is lastiger te verplanten dan degene met een dichte wortelpruik. Om een beter wortelgestel te krijgen moet de plant boom regelmatig rondgestoken worden, dit is de beste manier om verplanting voor te bereiden. Wanneer een boom of struik langer dan drie < zes jaar op één plaats heeft gestaan, moet er eerst een greppeltje rond de plant worden gegraven. Dit moet ongeveer 20 cm. breed zijn en wel 30 cm. diep.

Daarna moeten de recht naar onderen groeiende wortels worden doorgestoken zodat de plant los komt te staan. De greppel wordt dan gevuld met potgrond of goede tuinaarde en goed natgemaakt; na ongeveer 4 tot 6 weken hebben zich nieuwe wortels gevormd in de verse grond en kan de plant gewoon uit het gat worden getild en verplaatst.

Het tijdstip van verplanten is najaar, half september wordt de plant rondgestoken en half oktober kan hij dan verplant worden. In het najaar geplante bomen en struiken slaan veel beter aan omdat de grond nog warm is.

Bomen worden beter pas verplant in november, later dan heesters in oktober.

Het snoeien van heesters.

Een heester /struik, kan het hele jaar gesnoeid worden.

1) Als er in het voorjaar gesnoeid word ontstaat een forse hergroei ,’Snoeien is groeien’, zegt het spreekwoord terecht.

Die forse hergroei kan dan in juli weer worden teruggesnoeid tot op twee ogen (knopen). Van bloeiende heesters de niet bloeiende takken terugknippen tot net onder de bovenkant van de struik.

2) Bij een wandeling door de tuin, wanneer dan ook, met uw duimnagel de zachte toppen uit de takken van alle struiken knijpen. Het is niet zichtbaar, maar de plant stopt daar (met groeien ) en maakt nieuwe ogen op die tak en geeft een kleine scheut terug waar nog wel bloemknoppen aan komen.

Op deze manier blijft de desbetreffende struik veel langer klein en compact, terwijl de bloei uitbundiger zal zijn.

3) Als een struik te groot en/of te oud geworden is kan hij verjongd worden. Knip of zaag de helft van de takken weg tot 30/40 cm boven de grond, het volgende jaar de rest. De nieuwe takken die er op komen kunnen dan weer in juli van het eerste jaar gehalveerd worden.

Nu is het tijd om de opgedane kennis en ervaring te delen.

De Plantenfestivals van Hex in juni en september vindt Ward een mooi podium hiervoor, waar hij als EXPERT aanwezig is, en o.a. ook toont hoe je Viburnum kan enten.

Hij gaat in op al uw tuinvragen en geeft naar beste weten advies op het gebied van bodem kennis, ziekten en plagen en de bestrijding daar van.

Sortimentskennis, snoeien (ver)planten, vermeerderen en zaaien.

Ook de jeugd zal hij met raad en daad bijstaan en bij hun tuinprobleempjes en  zijn bijdrage dragen aan de kinderworkshops  zal hen in staat stellen zonder grote problemen een eigen tuintje aan te leggen.

 

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19