Geert Devriese en Ingrid Luyssen

Adres
Schewegestraat 6 BE-8750 WINGENE

ingrid@sierplant.be

DEVRIESE-LUYSSEN SIERPLANTENKWEKERIJ

  • HEESTERS
  • LAGERSTROEMIA
  • LAURIER

Een niet alledaagse kwekerij, waar Laurus en Lagerstroemia van over de gehele wereld eerst uitgetest worden om dan de weg te vinden naar de liefhebber.

De Lagerstroemia verzameling hoort tot de grootste ter wereld en is geregistreerd als NPC Lagerstroemia, gastcollectie, Boskoop (de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen, KVBC), de Lagerstroemia verzameling is nog steeds groeiend, maar wordt vooral gericht op soorten die voor ons klimaat geschikt zijn.

Geert en Ingrid kregen in 2019 van de KVBC in de tuin van Harry van Laar zilver voor hun Lagerstroemia indica ‘Eveline’

Ingrid en Geert kweken en testen de planten met passie en groene vingers,

kwekers die niet stilzitten maar steeds opnieuw zoeken naar planten om de harten van de plantenliefhebber te verblijden.

Een kijkje op hun website doet voor uw volgende bezoek al een beetje de sfeer opsnuiven…

Een van hun eigen selecties is Laurus nobilis ‘Chichester’, gedoopt en geschonken aan de Boys School van Chichester, waar zij een samenwerkingsverband mee hebben. Een andere is Laurus nobilis ‘Popeye’. En natuurlijk Laurus nobilis ‘Hex Briljant’

Vlaamse laurier :De Laurus nobilis is reeds sedert de 17de eeuw een typisch Vlaamse teelt, eigenlijk zelfs iets meer Brugs dan Gents, maar er zijn wel Brugse telers die uitgeweken zijn naar het Gentse.Heeft het te maken met het zeeklimaat of met de Flandriense werklust van de teler, feit is dat een laurierteelt minimaal 5-7 jaar duurt voordat een plant een Vlaamse Laurier mag genoemd worden.Geert Devriese die samen met Ingrid bedrijfsleider zijn van de Sierplantenkwekerij, vond als voorzitter van de Vlaamse Laurier vereniging dat zij een traditionele teelt ook moesten laten erkennen.

Zij zijn als lauriertelers dan ook met recht trots om tussen o.a. de Gentse azalea, Vlaams-Brabantse tafeldruif, Brussels grondwitloof, Poperingse hopscheuten te mogen worden erkend.

Een feest of gerecht met laurier krijgt nu zo nog meer glans dan vroeger, of een potje stoofvlees nu beter zal smaken of ruiken, wie weet, maar als Belg moeten we trots zijn op de Vlaamse Laurier.

Om u vertrouwd te maken met de geur van Laurier in al zijn gedaantes brengen zij dit jaar opnieuw een ‘snuffelpaal’ mee.

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19