Het Park

WANDELING DOOR HET PARK
Buiten de ommuurde tuinen van kasteel Hex vindt men een groot landschappelijk park van de 19e eeuw, dat de plaats heeft ingenomen van de verdwenen Engelse tuinen. Men start de wandeling veelal aan het westelijke toegangshek van de formele tuin. Vandaar buigt een pad rechtsaf naar de vijver. Onderweg heeft men al een eerste zicht op de groene vallei met solitaire bomen. Verderop kan men kiezen voor een steile klim onder de loofgang naar het panorama bij de huwelijkszuil, of men keert via het brugje en de verborgen grotten terug naar de platanendreef.

VOORGESCHIEDENIS
Rond 1770 werd op deze plaats, tussen de Franse tuinen en de Zavelberg, een aantal Engelse tuinen aangelegd door Velbrück, die in die tijd één van de eerste in hun soort waren op het Europese vasteland. In tegenstelling tot de tuinen in Franse stijl werden deze Engelse tuinen gekenmerkt door kronkelende paden en gebogen lijnen. Solitaire bomen en bloeiende bosjes stonden schijnbaar lukraak over de tuinen verdeeld. Op het traject doorheen de tuinen kwam men verschillende folly’s of ‘fabriekjes’ tegen: kleine bouwsels in uiteenlopende stijlen die een bepaalde sfeer moesten oproepen.
De landschapsontwerper Louis Fuchs hertekende het kasteelpark in de jaren rond 1880 en maakte er naar de geest van zijn tijd een groot landschappelijk park van zoals het nu ongewijzigd te bezichtigen is. Sommige van de aanwezige elementen dateren nog uit 18de eeuw. De grootste verwezenlijking van Fuchs is de langgerekte groene vallei die eindigt bij de vijver. Hiervoor werd het bestaande landschap verdiept en opgehoogd tot het resultaat dat men vandaag de dag nog kan bewonderen.

platanendreef


DE ZICHTASSEN
Naast de vijver werd in 1890 een dijk opgeworpen voor de aanleg van een oprijlaan vanaf de Lod. Lavkistraat. Deze verdoken ingang tussen de Taxussen is de in feite de officiële toegang tot het kasteel. De rechte laan van bruine beuken is het ideale decor om de Franse tuin binnen te rijden.
De dreef van platanen aan de oostzijde van het landgoed is bijna twee kilometer lang en rijkt helemaal tot in Bommershoven. In de schaduw van de platanen zetten de exposanten en kwekers tweemaal per jaar hun tenten op voor een gezellig plantenfestival.

SAMSUNG CSC

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19