Melissa den Beer Portugael

Adres
Retsezijstraat 6 NL-4011 JP ZOELEN

+31 6 54 625 850

info@veld4.nl

VELD 4

  • WALNOOTOLIE

Mobipers
Uw sap of olie van eigen oogst

Appels, bergen appels. Met een paar appel- en/of perenbomen in de tuin heb je ieder jaar al gauw een flinke opbrengst aan eigen appels en peren.
Dit bracht Melissa en Rudolf Jan den Beer Portugael op het idee om een sappers aan te schaffen. Een mobiele sappers, waarmee ze heel Nederland doorreizen om appels en peren om te zetten in heerlijk puur sap.
Daarnaast wordt er intensief gewerkt op eigen locatie in Zoelen. De oude vervallen schuur op het terrein is prachtig gerestaureerd tot een mooie open werkruimte waar een grote pers haar werk doet.

De oplossing voor de appels sloeg aan, maar steeds vaker werd Mobipers door menig bezoeker gevraagd om een oplossing voor het overschot aan noten. Een notenboom kan in een goed jaar enorm veel noten opleveren, maar de mogelijkheden voor het verwerken van die noten is beperkt. Mobipers ging op onderzoek uit en kwam terecht in Frankrijk. Ze gingen in de leer bij Fransman en olieperser Claude. Ieder jaar werd er een vrachtwagenlading vol gekraakte noten uit Nederland naar Claude vervoerd om onder zijn leiding en toezicht de noten te verwerken tot notenolie. Na drie jaar oefenen om het ambachtelijke oliepersproces onder de knie te krijgen vond Claude het tijd; Melissa en Rudolf Jan waren volleerd en konden op eigen benen staan. De werkruimte in Zoelen boodt de mogelijkheid om zelf een pers aan te schaffen en er verscheen een oude olijven pers. Deze pers is omgebouwd tot notenoliepers en kan noten, voornamelijk walnoten en hazelnoten, persen tot een mooie olie. Klanten leveren hun gepelde noten, zonder bast en tussenschotje aan. Hout verbrand immers tijdens het roosteren en dat maakt de olie zeker niet lekkerder.

De gepelde noten verdwijnen in de hamermachine. Deze machine hakt de noten fijn, zodat dat er zo min mogelijk olie verloren gaat. De fijngehakte stukken noot worden ambachtelijk geroosterd, dit is een secuur werkje. Een goed geroosterde noot geeft een hoger rendement (de olie laat makkelijker los) en het roosteren geeft de juiste smaak en de gouden kleur aan het eindproduct. In persdoeken gaan de stukken geroosterde noot  onder een druk van 500 bar in de pers. De olie die vrijkomt is troebel en moet nog twee weken bezinken, dan kan de olie afgegoten en gebotteld worden en is de heerlijk geurige olie klaar voor consumptie.

 

Op hun stand in Hex biedt Mobipers walnoten- en andere olies aan, evenals een heerlijke kweepeerazijn uit eigen oogst.

© 2024 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19