Het programma van september 2020

Les Nations Unies ont proclamé 2020 l'Année internationale de la santé des végétaux. Cette initiative vise à sensibiliser le public et les décideurs aux questions de sécurité alimentaire.

Op het programma van de tuindagen van 2020 daarom demonstraties, wandelingen en informatiesessies over: voedselveiligheid, gezond beheer, nuttige insecten, biodiversiteit, bijen en bijenplanten, bodem en vitaliteit, kringloop-tuinieren en veel meer…

Hans van Hage van de biologische rozenkwekerij de Bierkreek neemt je mee op wandeling door de tuinen en geeft graag uitleg over het kweken zonder chemicaliën, de rol van nuttige insecten en hoe planten een natuurlijke weerstand opbouwen.

Jean Marie Dheedene van clematiskwekerij Foundation Böttcher toont je hoe hun planten gedijen door lieveheersbeestjes te gebruiken tegen bladluizen, planten individueel water te geven, en hoe de planten met natuurlijke middelen weerbaar worden gemaakt tegen ziekte en plagen.

De gezondheid van planten staat in relatie tot de condities van hun groeiplaats. Een levende en veerkrachtige bodem is bepalend voor hun gezondheid. Het optreden of
uitblijven van ziekten en plagen hangt af van die vitaliteit en de weerstand van het systeem. Net zoals een gezonde voeding bij mensen de weerstand kan verbeteren, zo
is dat ook geldig voor planten. Marc en Benedicte Verhofstede van compostboerderij Humus bewijzen al jaren hoe je succesvol kan zijn in samenwerking met moeder natuur.

Rik Storme van Planterij Groenstraat 13 Information au stand sur l'importance indispensable des abeilles. Rik Storme vous montre les meilleures plantes mellifères pour chaque saison. Il y a une petite exposition - si le temps le permet - du calendrier des abeilles sauvages ; en vente via https://www.wildbienen-garten.de/kalender-1/ Vous pouvez également consulter le dernier livre d'Arie Koster (Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in de tuin), l’ouvrage de référence sur les plantes mellifères.

Wilko en Helen Karmelk van kwekerij Ferdinandushof presenteren op Hex de prachtige liaanroos ‘Mieke Vanlommel’. De grote trossen halfgevulde komvormig bloemen zijn zacht roze en zoet geurend; een gezonde natuurvriendelijke plant die bijen en vogels aantrekt.

Ellen Fiers op haar beurt (Ecogarden Design) demonstreert hoe combinatieteelt en diversiteit dé oplossing kunnen zijn om schadelijke insecten te weren of te verstrooien. Hoe een gezond ecologisch evenwicht te creëren in je tuin? Ellen geeft je een inleiding in de ontwerpprincipes van permacultuur.

En Marc Geens van de Kruisbessen Proeftuin geeft op zijn stand zijn visie over duurzaam tuinieren, waarbij ook kringloop-tuinieren en het ‘tuindenken’ uitgebreid aan de orde komen.

We zijn heel blij en trots dat Roger Phillips op zijn leeftijd de tocht uit Londen maakt om zijn nieuwste boek ‘The worldwide forager‘ te komen voorstellen. Roger signeert als je wil en beantwoordt met plezier alle vragen over ‘worldwide foraging’  (onder voorbehoud) .

 

Donnez votre avis

Journée des plantes à Hex

Chaque année, en juin et septembre, les jardins de Château Hex sont ouverts au grand public. Profitez de nos magnifiques jardins et visitez les nombreux stands de nos exposants. Meer Info.

Suivez nous

Suivez Hex sur Facebook ou profitez des photos de saison des jardins de Hex sur Instagram.

Histoires récentes

© 2020 Garden Festival Hex - Alle rechten voorbehouden