The new programme 2020

The United Nations have proclaimed 2020 the International Year of Plant Health. The initiative is aimed at increasing awareness among the public and policymakers around food security issues.

On the programme therefore there will be demonstrations, walks and information sessions about : food safety, useful insects, biodiversity, bees (plants), sustainable gardening, soil health.

Hans van Hage van de biologische rozenkwekerij de Bierkreek neemt je mee op wandeling door de tuinen en geeft graag uitleg over het kweken zonder chemicaliën, de rol van nuttige insecten en hoe planten een natuurlijke weerstand opbouwen.

Jean Marie Dheedene van clematiskwekerij Foundation Böttcher toont je hoe hun planten gedijen door lieveheersbeestjes te gebruiken tegen bladluizen, planten individueel water te geven, en hoe de planten met natuurlijke middelen weerbaar worden gemaakt tegen ziekte en plagen.

De gezondheid van planten staat in relatie tot de condities van hun groeiplaats. Een levende en veerkrachtige bodem is bepalend voor hun gezondheid. Het optreden of
uitblijven van ziekten en plagen hangt af van die vitaliteit en de weerstand van het systeem. Net zoals een gezonde voeding bij mensen de weerstand kan verbeteren, zo
is dat ook geldig voor planten. Marc en Benedicte Verhofstede van compostboerderij Humus bewijzen al jaren hoe je succesvol kan zijn in samenwerking met moeder natuur.

Rik Storme van Planterij Groenstraat 13 toont ons de beste bijenplanten voor elk seizoen en geeft informatie over het onmisbare belang van bijen. Er is een kleine tentoonstelling – als het weer het toelaat- van de wilde bijenkalender. Het recente boek van Arie Koster, Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in de tuin, kan je bij hem inkijken – hèt naslagwerk over bijenplanten.

Wilko en Helen Karmelk van kwekerij Ferdinandushof presenteren op Hex de prachtige liaanroos ‘Mieke Vanlommel’. De grote trossen halfgevulde komvormig bloemen zijn zacht roze en zoet geurend; een gezonde natuurvriendelijke plant die bijen en vogels aantrekt.

Ellen Fiers op haar beurt (Ecogarden Design) demonstreert hoe combinatieteelt en diversiteit dé oplossing kunnen zijn om schadelijke insecten te weren of te verstrooien. Hoe een gezond ecologisch evenwicht te creëren in je tuin? Ellen geeft je een inleiding in de ontwerpprincipes van permacultuur.

En Marc Geens van de Kruisbessen Proeftuin geeft op zijn stand zijn visie over duurzaam tuinieren, waarbij ook kringloop-tuinieren en het ‘tuindenken’ uitgebreid aan de orde komen.

We zijn heel blij en trots dat Roger Phillips op zijn leeftijd de tocht uit Londen maakt om zijn nieuwste boek ‘The Worldwide Forager‘ te komen voorstellen. Roger signeert als je wil en beantwoordt met plezier alle vragen over ‘worldwide foraging’.

 

PS: De familie heeft besloten om het profiel van het plantenfestival in de komende jaren opnieuw vorm te geven : juni zal een plantenevenement blijven en de
dagen in september zullen, naast planten en tuingereedschap/-artikelen, verder worden uitgebreid met seizoensgebonden producten uit de moestuin en de boomgaard, en artisanale bereidingen daarvan, en tevens met kwalitatief hoogwaardige en originele producten en decoratie voor de tuin en tuinieren, die in harmonie zijn met de sfeer van Hex, waaraan zij groot belang hecht.

 

Give your opinion

Garden Festival Hex

Every year in June and September the gardens of Castle Hex open to the general public. Enjoy our beautiful gardens and visit the many stands of our numerous exhibitors. More...

Follow us

Follow Hex on facebook or enjoy seasonal photos from the Hex gardens on Instagram.

Newsletter

Sign up for our newsletter and stay informed!

Recent Stories

© 2020 Garden Festival Hex - Alle rechten voorbehouden