Das neue Programm 2020

Die Vereinten Nationen haben 2020 zum Internationalen Jahr der Pflanzengesundheit erklärt. Die Initiative zielt darauf ab, die Öffentlichkeit und die politischen Entscheidungsträger für Fragen im Zusammenhang mit sicheren Lebensmitteln zu sensibilisieren.

Auf dem Programm stehen daher Vorführungen, Spaziergänge und Informationsveranstaltungen über: Lebensmittelsicherheit, nützliche Insekten, Artenvielfalt, Bienen (Pflanzen), nachhaltige (Kreislauf-) Gartenarbeit, Bodengesundheit.

Hans van Hage van de biologische rozenkwekerij de Bierkreek neemt je mee op wandeling door de tuinen en geeft graag uitleg over het kweken zonder chemicaliën, de rol van nuttige insecten en hoe planten een natuurlijke weerstand opbouwen.

Jean Marie Dheedene van clematiskwekerij Foundation Böttcher toont je hoe hun planten gedijen door lieveheersbeestjes te gebruiken tegen bladluizen, planten individueel water te geven, en hoe de planten met natuurlijke middelen weerbaar worden gemaakt tegen ziekte en plagen.

De gezondheid van planten staat in relatie tot de condities van hun groeiplaats. Een levende en veerkrachtige bodem is bepalend voor hun gezondheid. Het optreden of
uitblijven van ziekten en plagen hangt af van die vitaliteit en de weerstand van het systeem. Net zoals een gezonde voeding bij mensen de weerstand kan verbeteren, zo
is dat ook geldig voor planten. Marc en Benedicte Verhofstede van compostboerderij Humus bewijzen al jaren hoe je succesvol kan zijn in samenwerking met moeder natuur.

Rik Storme van Planterij Groenstraat 13 toont ons de beste bijenplanten voor elk seizoen en geeft informatie over het onmisbare belang van bijen. Er is een kleine tentoonstelling – als het weer het toelaat- van de wilde bijenkalender. Het recente boek van Arie Koster, Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in de tuin, kan je bij hem inkijken – hèt naslagwerk over bijenplanten.

Wilko en Helen Karmelk van kwekerij Ferdinandushof presenteren op Hex de prachtige liaanroos ‘Mieke Vanlommel’. De grote trossen halfgevulde komvormig bloemen zijn zacht roze en zoet geurend; een gezonde natuurvriendelijke plant die bijen en vogels aantrekt.

Ellen Fiers op haar beurt (Ecogarden Design) demonstreert hoe combinatieteelt en diversiteit dé oplossing kunnen zijn om schadelijke insecten te weren of te verstrooien. Hoe een gezond ecologisch evenwicht te creëren in je tuin? Ellen geeft je een inleiding in de ontwerpprincipes van permacultuur.

En Marc Geens van de Kruisbessen Proeftuin geeft op zijn stand zijn visie over duurzaam tuinieren, waarbij ook kringloop-tuinieren en het ‘tuindenken’ uitgebreid aan de orde komen.

We zijn heel blij en trots dat Roger Phillips op zijn leeftijd de tocht uit Londen maakt om zijn nieuwste boek ‘The Worldwide Forager‘ te komen voorstellen. Roger signeert als je wil en beantwoordt met plezier alle vragen over ‘worldwide foraging’.

 

PS: De familie heeft besloten om het profiel van het plantenfestival in de komende jaren opnieuw vorm te geven : juni zal een plantenevenement blijven en de
dagen in september zullen, naast planten en tuingereedschap/-artikelen, verder worden uitgebreid met seizoensgebonden producten uit de moestuin en de boomgaard, en artisanale bereidingen daarvan, en tevens met kwalitatief hoogwaardige en originele producten en decoratie voor de tuin en tuinieren, die in harmonie zijn met de sfeer van Hex, waaraan zij groot belang hecht.

 

Geben Sie Ihre Meinung ab

Gartenfest Hex

Jedes Jahr im Juni und September sind die Gärten von Schloss Hex für die breite Öffentlichkeit zugänglich. Genießen Sie unsere wunderschönen Gärten und besuchen Sie die vielen Stände unserer zahlreichen Aussteller. Meer Info.

Folge uns

Folgen Sie Hex auf Facebook oder genießen Sie saisonale Fotos aus den Hex-Gärten auf Instagram.

Newsletter

Melden Sie sich für unseren Newsletter an und bleiben Sie auf dem Laufenden!

Neueste Geschichten

© 2020 Garden Festival Hex - Alle rechten voorbehouden