Programma september 2018

Programma 8, 9 SEPTEMBER 2018

 

2018 Europees jaar van cultureel erfgoed

historische planten, rozen, fruit, groente en éénjarigen van Hex en bij vele kwekers.

 

Biodiversiteit

Cruydt-Hoeck : meer biodiverstiteit in de tuin, op de stand bij Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel

 

 

Isabelle Cornette : ‘Le jardin des merveilles’ (De tuin der wonderen). Het vervolg van de (nieuwe) medicinale tuin in Hex. In samenwerking met de Ortis-laboratoria en Herba Sana.

Isabelle en haar collega’s nemen u mee op ontdekkingstocht naar 25 medicinale planten, die essentieel zijn om uw eigen gezonde tuin aan leggen, middeltjes te maken voor uw eigen natuurlijke familie-apotheek en de planten te verwerken in heerlijke en gezonde recepten. Na de wandeling wacht u een kleine verrassing op haar stand.

 

Groene Takken : Pip Gilmore toont het kweken van paddestoelen op boomstammetjes en vertelt over het belang van de hele cyclus tot zij weer integreren in de bodem. Zij biedt ook truffelboompjes aan, om in eigen tuin zelf truffels te kweken.

 

L’effet coquelicot : ‘Le jardin naturel’. Gabrielle Tarte vertelt hoe biodiversiteit te creëren in een natuurlijke tuin en welke planten daarvoor het beste gekozen kunnen worden.

 

Bijen, honigplanten, vlinders, nuttige insecten zijn van levensbelang

De Nieuwe Tuin : Amaranthaceae. Peter Bauwens toont, voor de laatste keer in Hex, een selectie van opvallende en sierlijke soorten, interessant voor het gebruik van hun voedzame bladeren en eetbare zaden.

 

Apiflora : het ontwerpen van een tuin voor bestuivers met Séverine Ans, want wie aan bestuivers en nuttige insecten de voorkeur geeft, geniet van een grotere opbrengst.

 

Planterij Groenstraat 13 : het belang van bijenplanten gaat Rik Storme aan het hart; hoe ze te combineren met andere vaste planten, toont hij op zijn stand.

 

Pép. de la Prêle : ook bij Céline Willem een grote keuze aan bijenplanten, en toch maar een klein deel van de indrukwekkende collectie op haar kwekerij.

 

Cruydt-Hoeck : het assortiment is een vaste waarde voor bijenplanten. Jasper Helmantel legt het u allemaal uit op zijn stand.

 

 

Zilver, 25 jaar rozen- en moestuindagen

roos, blad, bloem, plant, boom, struik en allerlei andere dingen

door vele kwekers en andere deelnemers, die ‘zilver’(en) planten en hun toepassing op hun stand zullen tonen

 

J.P. Misson : de coniferenspecialist van de lage landen brengt in zijn collectie Gingko biloba de soorten met ‘zilveren’ blad, zoals ‘Sunstream’, ‘Vanilla Swirl’, ‘Californian Sunset’, ‘Snow Cloud’, ‘Yellow Mellow’, ‘Pévé Lobo’, ‘Pévé Variegata’……

 

Promesses d’Ombre : zelfs Thierry Modave en Marie-France Welcher hebben temidden van hun schaduwplanten zilverkleurig blad gevonden : Cheilantes lanosa (die overigens in de zon groeit) en Anthyrum ‘Ocean’s Fury’

 

Oogst uit moestuin en boomgaard

Vers, gedroogd en in vele heerlijke artisanale bereidingen, regionaal en uit diverse andere landen. Overal kunt u proeven en krijgt u uitleg om het zelf ook te kunnen maken..

 

En verder :

 

TENTOONSTELLING door Peter Bauwens/De Nieuwe Tuin : Vier seizoenen radijs.

In juni maakte u kennis met de lente- en zomersoorten, nu zijn het de najaars- en wintervariëteiten.

Geniet van deze tentoonstellingen, want het zijn de laatste die Peter Bauwens in Hex maakt voordat hij zijn activiteiten op evenementen beëindigt.

 

EXPERTS : Martyn Rix, botanicus uit Kew, zal voor een vragenuurtje aanwezig zijn op de groene-info stand van Ward van Teylingen, eigenaar van de NPC Viburnum in Nederland.

 

 

DEMONSTRATIE bij Daniëlle Houbrechts, wat je allemaal kunt maken van rozenbottels. Zij legt uit hoe je er jam van maakt, en siroop en zoetzuur lekkers, poeder, verse rozenbottelthee en nog veel meer. En uiteraard mag u proeven.

 

 

Een SNUFFELPAAL hebben Geert in Ingrid Devriese/a.Sierplant.be ontwikkeld, om u de vele verschillende soorten aroma’s van laurier goed te kunnen laten onderscheiden.

 

TENTOONSTELLING door SB Farms bij Pep. de la Prêle met leuke schalen met tomatenvariëteiten in alle kleuren en mooie groenten, die ook lekker zijn. Volop inspiratie voor uw eigen tuin !

 

DEMONSTRATIES bij Kopersporen : het gebruik van bronzen gereedschap in de moestuin en slijpen van Felco tuinscharen.

 

 

 

 

 

HEX 2019 :

7, 8, 9 juni – 14, 15 sept.