ZZZ PROGRAMMA SEPT 2017

ZATERDAG 9- ZONDAG 10 SEPTEMBER

 van 10 tot 18 uur (kassa sluit om 17 uur)

Hex is omgeven door weelderige tuinen en parken, akkers, boomgaarden en bossen. Hex dateert uit de late 18e eeuw en de opeenvolgende bewoners zijn er in de loop der tijd in geslaagd om de sfeer, de eigen tradities en het unieke karakter te behouden. De tuinen en het landschapspark  zijn tweemaal per jaar geopend voor bezoekers; eenmaal tijdens het tweede weekend van juni en de volgende keer tijdens het tweede weekend van september.

De tuinen en beplanting worden verzorgd door hoveniers die kwaliteit waarderen, zij zijn professionals die de fijne kneepjes van hun vak graag overbrengen aan een geïnteresseerd publiek.

Hex language englishHex language DeutschHex language FrancaisToegang:  € 10 pp.
Tuin- of natuurverenigingen: € 8 pp.
Tot 16 jaar gratis.
Het terrein is minder toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
Honden zijn niet toegelaten. De parking is gratis.

DE THEMA’S

Afgezien van een mooie wandeling en rondleidingen door de tuinen, zijn de onderwerpen die tijdens dit evenement aan de orde komen :

HET BELANG VAN BIJEN EN ANDERE INSECTEN
HUN DRACHTPLANTEN

Tentoonstelling door Rik Storme (Planterij Groenstraat 13) van een selectie tekeningen van bijenplanten uit de reeks van vier boekjes (K. Siderus Planten-typen 1899, 1901, 1905, 1903) in de stijl van de Art-Nouveau, maar niettemin  plantkundig zeer correct.

Rozenwandelingen met Rudy Velle (Lens Roses). Hij vertelt over insecten op rozen en wijst op de rozen die bijen aantrekken.

Lieve Adriaensens en Hilde Bosteels (Silene) brengen een mooie collectie volwassen showplanten mee van één- en tweejarige en hun zaden – om het  volgend voorjaar zelf thuis ook te proberen.

Marc Geens (Kruisbessen Proeftuin) geeft bij een wandeling in de tuin inzicht in het grote belang van bestuiving.

Gert-Pieter Nijssen legt weer prachtige bijen -showtuintjes met combinaties van vaste planten met bolgewassen van ‘Nijssen bulbs’ .

Rik Storme (Planterij Groenstraat 13) presenteert zijn nieuwe folder die een grote hulp is bij het uitkiezen van bijenplanten. Deze planten dragen op zijn stand een apart bijenetiket en hij geeft uitleg met het materiaal van de Vlaamse overheid n.a.v. de dag van de bij op 28 mei ll.

Jean Marie en Anniek Dheedene (Found.W.Böttcher) laten u kennis maken met laatbloeiende Clematis als bijentrekker, o.a. de tangutica–familie.

DE VEELZIJDIGHEID VAN BLADKOLEN

Peter Bauwens (De nieuwe Tuin) stelt selectie van wintergroene bladkolen voor : boerenkool, krulkool, naaldkool en andere – met informatie over hun teelt, origine, voedingswaarde en recepten. Een weinig gekende groep binnen de kolen, die behalve uitermate voedzaam ook erg decoratief zijn.

Zijn creatie uit 2013, de naaldkool ‘Frills of Hex’ (boerenkool x mizuna), maakt daarvan ook deel uit. Deze variëteit wordt binnenkort geregistreerd bij de genenbank in Nederland.

BLADPLANTEN IN DE SIERTUIN

Sanguisorba en tuinvarens zijn bij uitstek bladplanten die onder deze titel passen, Rik Storme (Planterij Groenstraat 13) helpt u bij uw keuze en hun toepassing.

GROENE THEE EN ROZEN

Groene thee zelf kweken in ons klimaat, met biologische theeplanten (Camellia sinensis) van De Bierkreek. Zij vertellen u hoe, en laten combinaties zien en proeven met rozenbottels en -bloemblaadjes.

HET BELANG VAN SCHIMMELS

Pip Gilmore (Groente takken) toont het kweken van paddestoelen op boomstammetjes en vertelt over het belang van de hele cyclus tot zij weer integreren in de bodem.

WANNEER EETBAAR MOOI WORDT

Peter Bauwens (De Nieuwe Tuin) stelt een tentoonstelling samen van zijn mooiste groentefoto’s.

Daniëlle Houbrechts (Kruidjes) demonstreert hoe je met rozen lekker, gezond en mooi eet en leeft. Een vrijwilligster krijgt van Daniëlle op haar stand een rozenmaskertje.

Caroline Dombrecht (Lens Roses) laat u kennis maken met verzorgingsproducten en thee van rozen.

OUDE EN REGIONALE FRUITVARIËTEITEN

Marc Lateur is, als opvolger van Charles Populer, de grote bezieler van het behoud van historische fruitsoorten bij het Centre Wallon de Recherches Agronomiques in Gembloux.
Hij toont de vruchten van de vele variëteiten uit hun boomgaarden met historische aanplant.

Luc en Agnes Exelmans (Gezond van bij ons, opvolgers van Fancy Fruit) bewaren de historische fruitsoorten van Haspengouw.

Van de bekende notenkwekerij Westhof in Zeeland, brengt Cecile van Agtmaal de beste variëteiten van walnoot (Juglans regia).

HOORN DES OVERVLOEDS VAN ARTISANAAL BEREIDE REGIONALE PRODUCTEN

Cecile van Agtmaal (Westhof) selecteert walnoten uit vele regio’s van België en Nederland en biedt daarvan de notenolie aan die per regio een duidelijk andere smaak heeft.

Luc en Agnes Exelmans brengen de artisanale bereidingen van hun regionaal (Haspengouws) fruit.

Ook de (kruis)bessen uit de Proeftuin van Marc Geens mogen in dit rijtje niet onvermeld blijven.

Henk Jan Heideboer toont, naast zijn Erica, de opbrengst voor mens en dier van tamme kastanje (Castanea sativa) en hazelnoot (Coryllus avellana).

Verborgen smaken uit Umbrië bij de Piaggio van Piero Baroncelli (Diavoletti).

 

Uiteraard zijn er kwekers met een hoogwaardig en bijzonder aanbod en deelnemers met exclusieve tuinproducten.

Ook de inwendige mens komt, soms origineel en bloemrijk, aan bod.

Een aantal deelnemers zal ook een inspanning doen om voor kinderen die met hun ouders meekomen wat leuke en interessante onderwerpen te ontwikkelen

 

 

 

 

 

Comments are closed.