Phillips & Rix

Ter gelegenheid van de open tuin- en plantendagen van juni 2017 werd op kasteel Hex een nieuwe roos boven het doopvont gehouden.
Ter ere van Roger Phillips en Martyn Rix werd deze bijzonder nieuwigheid – een kruising van de klassieker ‘Mutabilis’ (Rosa chinensis) met één van de rozen Rosa persicaris, waarmee Jan Janssen  van Vierländer Rosenhof reeds langere tijd aan het kruisen is (‘Alissar, Princess of Phoenicia’) – feestelijk gedoopt in de kleine rozentuin.
Het  gaat om een elegante, enkelvoudige roos met een ongewoon tweekleurig karakter: goud-geel in de petalen en een warm rood hart ; een gewaagde, maar net daarom een excellente keuze om deze twee wereldreizigers en -ontdekkers – misschien wel de allerlaatsten in hun soort –  goed in de bloemen te zetten.
Martyn Rix en Roger Phillips zijn verantwoordelijk voor een zeventigtal naslagwerken; gaande van bomen over bloeiende heesters en rozen, tot éénjarigen, mossen, varens en paddestoelen (voor het Nederlands taalgebied uitgegeven bij Elsevier) van over de ganse wereld.
Hun boeken hebben een ganse generatie van tuinmensen en kwekers gevormd.

Beiden zijn, als plantenkenners en -liefhebbers, getrouwe gasten op de tuindagen van kasteel Hex sinds 1997.

Een welverdiend eerbetoon aan deze veteranen van de botanie.

Congratulations Roger, congratulations Martyn.
Lots of thanks for your kindness and your outstanding work done.