Bollen en knollen


Hyacinthus-orientalis6

 

Tuincentrum en postorderbedrijf Peter C. Nijssen is een familiebedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw. Peter C. Nijssen*, die tot dan in de bloembollenhandel van zijn vader werkte, besloot toen met zijn vrouw Annette voor zichzelf te beginnen.

Peter C. Nijssen reisde veel en bouwde daarmee een interessant netwerk van kwekers en andere bollenspecialisten op. Hij begon op meerdere plaatsen bloemen en planten te kweken, zowel voor de veiling als voor de teelt op contractbasis. Eén locatie lag aan een doorgaande weg in Heemstede. Regelmatig stopten automobilisten om te vragen of ze geen bosje bloemen konden kopen. Een nieuw idee was geboren. Gert-Pieter’s vader stelde voor bij de kwekerij een verkooppunt te beginnen waar particulieren snijbloemen en potplanten konden kopen. Dat sloeg aan.

TT-Duc-van-Tol-Max-Cramoisie6oen de kwekerij eind jaren tachtig moest wijken voor woningbouw, vonden ze in de huidige locatie een nieuwe stek. Dat perceel was echter te klein voor een kwekerij. Een gespecialiseerd plantencentrum was een aantrekkelijk alternatief.
Niet veel later ging ook het postorderbedrijf van start.
Inmiddels zijn postorderbedrijf en kwekerij gesplitst en gaat de laatste door onder de nieuwe naam
NIJSSEN BULBS HEEMSTEDE.

Al snel begon destijds de bevlogen bollenkweker een catalogus te maken. Eenvoudig, in zwart en wit, met louter tekeningen. Niet meer dan een schriftje eigenlijk. Allium was het belangrijkste gewas dat werd aangeboden, het lievelingsbolgewas van Peter Nijssen, samen met nog wat andere soorten.

Niet helemaal vreemd dus dat dit bolgewas in de vorm van Allium schubertii ook het bedrijfslogo siert. Al na een paar jaar schreef publicist Wim Oudshoorn een voorwoord. De catalogus groeide en werd door de jaren heen een heus naslagwerk.

Acis-ionica--ssp-vlorensern6Het aanbod omvat niet alleen het voor de hand liggende assortiment maar juist ook tal van hele exclusieve en zeldzame soorten. Van Allium tot Lilium, van Fritillaria tot Tecophilaea. Van bekende soorten als Muscari armeniacum, het blauwe druifje, tot de bijzondere Crocus speciosus ‘Aino’. Van de kievietsbloem tot herfstbloeiende sneeuwklokjes.

Tot de pareltjes van het aanbod behoren onder meer de flamboyant ogende Rembrandt- en parkiettulpen van de Hortus Bulborum en de hele zeldzame cultivars en wildvormen die bijna niet worden aangeboden. Te denken valt aan Tulipa heweri en Tulipa sprengeri.

Narcissus-poeticus-var-recurvus6Een aantal soorten worden op contractbasis gekweekt. Veel van de andere soorten komen van specialisten uit binnen- en buitenland. Te denken valt aan de narcissen van Carlos van der Veek en Hein Meeuwissen en de exclusieve gewassen van A.M.D. Hoog Authentic Plants.

Een aanzienlijk deel van de bijzondere en vooral weinig bekende soorten is afkomstig van kwekers uit Engeland en Frankrijk, zelfs uit Letland en Litouwen waar een aantal ware plantenzoekers en verzamelaars zit, die de wereld afspeuren naar zeldzame bol- en knolgewassen.

 

*Peter C. Nijssen overleed in 2005. Sindsdien runnen zijn zoon Gert-Pieter (op de foto) en vrouw Ineke het bedrijf.

Gert-Pieter NijssenTijdens deze herfsteditie september 2017 biedt Nijssen een bollenpakketje met drachtplanten te koop aan: boerenkrokus, winterakoniet, druifhyacint, vingerhelmbloem, boshyacint, sieruitjes en wilde tulpjes, speciaal samengesteld voor Hex en waarvan 10% van de opbrengst gaat naar Le Timon, een vzw die zich inzet om mensen op te leiden die elders geen baan vinden.