Mont Blanc

Hex14 mont blanc liggend

 

In het najaar sluit een feestelijke dis op kasteel Hex gewoontegetrouw af met een Mont Blanc: een vorstelijk dessert van chocolade en kastanje. Een suggestie om ook uw gasten op de eindejaarsfeesten extra te verwennen.

 

Voor tien personen heb je nodig:
-1 kg kastanjes
-250 g suiker
-1 pakje vanillesuiker
-50 g zwarte chocolade
-500 ml melk
-verse slagroom

In de pan doe je alvast de melk met de suiker en de vanillesuiker en breng je aan de kook tot de melk begint te schuimen. Je zet het vuur zachter en laat de kastanjes koken in de melk tot ze half zacht zijn. De kunst is de kastanjes niet te zacht te koken – want dan verliezen ze veel van hun smaak – maar ook niet te hard – want dan laten ze zich niet vermalen.
Wanneer de kastanjes gaar zijn giet je de melk door de zeef. Je houd de melk en de kastanjes apart.
De chocolade breek je in kleine stukken en smelt hem in een kom met een weinig van de melk.
De kastanjes vermaal je grof in een vijzel.
Beurtelings ga je nu 3 soeplepels kastanje en 1 soeplepel chocolade door de passe-vite draaien, tot je ganse hoeveelheid kastanjes gemalen en vermengd is met de chocolade.
Deze werkwijze herhaal je nog een tweede en een derde keer.
Bij de derde keer werk je aan je definitieve presentatie. Je neemt een dessertschotel en je plaats hierop een omgekeerd glas; deze holte in het midden van je berg wordt achteraf met slagroom gevuld. Je draait het mengsel van kastanjes en chocolade uit de passe-vite rechtstreeks op de schotel, waarbij je er op let een luchtige en conische gevormde massa te maken.
Hierna laar je de schotel een halve dag rusten op een koele plaats.
Vooraleer op te dienen verwijder je het glas uit het dessert en werk je de Mont Blanc af met de vers geklopte room uit de spuitzak; in het midden gevuld en er omheen met kleine toefjes.
De Mont Blanc wordt tenslotte nog versierd met klein suikergoed, de zogenaamde ‘violetjes’.

Vrolijke feesten,
en smakelijk!