Kardoen

Hex post kardoen in tuinKardoen behoort sinds de 18de eeuw tot de klassiekers van de kasteelkeuken van Hex.

De bereidingswijze is als volgt: eerst moeten de bladstelen zodanig worden gebleekt dat er geen groene waas meer over hangt. De stelen moeten dezelfde dag geoogst en bereid worden. Ze worden om te beginnen met een mesje ontdaan van alle draden, van boven naar beneden, te beginnen met de binnenkant. Voorzichtig, zegt de kokkin, of je houd al snel niets meer over. Dan worden de stelen gesneden in stukken van een vijftien centimeter en gewassen in lauw water met citroensap. Dan worden de stukken gekookt in gezouten water met toevoeging van citroen, om het verkleuren tegen te gaan; een half uur tot drie kwartier, tot ze ‘beetgaar’ zijn.

De kardoen wordt in het midden van een schotel gelegd. Er wordt een witte saus gemaakt met boter, bloem, melk en bouillon. Een weinig van de saus wordt over de kardoen gegoten, de rest wordt apart geserveerd. Ondertussen worden beenderen afgekookt en het merg gerecupereerd. Met het beenmerg worden vers gebakken toastjes bestreken en in een kring rond de kardoen geschikt, afgewisseld met stukjes beenham en gekookt ei. Net als bij asperges wordt het geheel besprenkeld met een mengeling van gesnipperd ei en peterselie.

Dit eenvoudige maar geraffineerde voorgerecht is op Hex , omwille van zijn traditie, een onmisbaar ingrediënt voor een geslaagd winters jachtdiner.

Smakelijk!

Hex post kardoen in kelder
Kardoen in de groentekelder