De oudste eik

 

 

Eén van de oudste bomen van het landgoed ging voorbije zomer tijdens een storm volledig tegen de vlakte.  De eik, die volgens de overlevering de naam Louis-Rodolpho draagt, dateert reeds lang voor de bouw van het kasteel en de aanleg van het Engelse landschapspark.

Bij de constructiewerken die landschapsarchitect Louis Fuchs liet uitvoeren in de jaren tussen 1871 en 1880 werden twee eiken gespaard van de kap en opgenomen in het ontwerp.

 

Met een stamomtrek van om en bij 750 cm werd deze eik  geschat op minimum 600 jaar – volgens anderen op 800 jaar. In het voorjaar van 2017 waren deze eiken nog het centrum van belangstelling bij een studiedag rond veteraanbomen op Hex. (Lees ook: Veteranen in de kijker )

De eiken zijn te vinden in de weide tegenover de grote vijver op de wandeling doorheen het park, te vertrekken van het westelijk einde van de formele tuinen.

Als een laatste eerbetoon aan deze gesneuvelde veteraan vertelt Graaf Ghislain de verhalen van de oudste eik, zaterdag en zondag 9 en 10  september, telkens om 11:00 uur, aan de voet van de eik.

 


 

{Programma tuindagen 9 en 10 september 2017}