Jubileumrozen

Ieder jaar presenteren kwekers hun nieuwigheden op de tuindagen van Hex. Ter gelegenheid van het 20 jarig jubileum van de tuindagen zette Hex de kwekers extra in de bloemetjes Tijdens deze editie werden er niet minder dan 13  nieuwe planten werden gedoopt.
Als waardering voor de jarenlange goede samenwerking verwijzen de namen van veel van deze nieuwelingen naar het kasteel en de tuinen van Hex. Als blijvende herinnering aan de vriendschapsbanden zijn er:

in memoriam Peter Beales
Kwekerij Peter Beales Roses (UK) presenteerde ‘Kasteel Hex’ ; een gallica-hybride – een kruising tussen Tuscany Superb en Ferdinand Pichard – met grote halfvolle bloemen in purper met talrijke smalle streepjes roze.

Rosa 'Gardens of Hex'
Anne Velle-Boudolf van kwekerij Lens Roses presenteerde een nieuwe forse klimmer voor muren, rozenbogen of bomen: ‘Gardens of Hex’ ; een roze spontane hybride op basis van Rosa multiflora adenochata.

Hex post k Rebel of Hex
Rozenkwekerij de Bierkreek (NL) bracht een doorbloeiende struikroos van onbekende ouders, met een bijzonder sierlijke enkelvoudige bloem in kardinaalsrood. Het jonge team van de Bierkreek doopte zijn nieuwigheid ‘Rebel of Hex’.

Hex post k Délicieuse Gourmandise
Daniël Schmitz’ nieuwste creatie kreeg de naam ‘Délicieuse Gourmandise’. Deze doorbloeiende struik draagt grote zacht-rose bloemen met het karakter van de oude rozen – geurig en bijzonder groeikrachtig als struik of als klimmer tot vier meter.

persica hybride 'Spirit of Hex'
 

Jan Janssen van het Vierländer Rosenhof presenteerde tenslotte een niuwe persica-hybride: ‘Spirit of Hex’ ; een kleine, compacte en  doorbloeiende struik met trosjes enkelvoudige bloemen in rose, met een purper accent.

Hex post k Iris germanica People of Hex
In de overige categorieën werden ook een nieuwe Iris ‘People of Hex’ van kwekerij Joosten gedoopt , drie nieuwe Geum’s: Geum ‘Carlotta’,  G.’Emmie’ en G. ‘Tales of Hex’  van kwekerij Green Globe, een nieuwe Heuchera ‘Art Nouveau’ van Pépiniere des deux Caps; een tweekleurige Laurus nobilis ‘Hex Brilliant’ van Sierplanten Devriese-Luyssens; een bijzonder decoratieve koolsoort ‘Frills of Hex’ van De Nieuwe Tuin en tot slot een mensel van éénjarigen ‘Hexciting Mix’ van kwekerij Silene.