Zeekool

 

Hex 2422 zeekool zoom

Seizoengroente van de vroege lente: de gebleekte jonge scheuten van zeekool zijn een ware delicatesse; zacht, zilt en sappig, met slechts een weinig koolsmaak.

Zeekool (Crambe maritima) is een authentieke inheemse plant; nog steeds te vinden aan de Noordzeekust, en  sinds de 17de eeuw gekweekt in de tuinen van kastelen en buitenplaatsen.

De plant vraagt weinig onderhoud en kan generaties meegaan. In de zomer groeit hij uit tot een forse en erg decoratieve bladkool met grijs-blauwe bladeren. In de bloei verschijnen duizenden kleine geurige bloempjes. Deze plant staat ook in de bloemenborder op zijn plaats.

foto's 2012 jan-feb-maart 032Hex14 PSG_be-3641

Wil je de zeekool als groente benutten, dan dek je de plant vanaf half februari volledig af met een grote omgekeerde bloempot. (Vergeet je ook niet het drainage-gat van de bloempot met iets dicht te stoppen?) In het donker groeien de scheuten zonder bladgroenwerking op; hetgeen de bijzondere zachte smaak en een aangename textuur teweeg brengt.

Zeekoolscheuten zijn op hun best als ze jong geoogst worden. De oogst duurt slechts twee tot drie weken. Ze hoeven niet veel bereiding: gestoomd of snel ondergedompeld in kokend water gaan ze zo op tafel, steevast vergezeld van een goede béarnaise.

Bonne appétit!

PS: Wil je ook de overige posts van culinair Hex  lezen?
Klik dan hier of bovenaan dit artikel op catogorie Hex culinair.