Voedselbos

 

‘ Van bos tot buik’: een special rond forest farming, fouraging en wild food:

food forest voedselbos1Wat is een voedselbos? Wat is zijn nut en opbrengst? Hoe ontwerp je het, hoe leg je het aan, hoe ga je te werk?
Welke zijn de eetbare gewassen, wat is hun toegevoegde voedingswaarde en hoe maak je ze klaar?
Kijk, proef en leer van de specialisten uit het vakgebied:

SEPTEMBER 2016

Caroline Baerten
Caroline Baerten

is oprichtster van Menu. Centre for Mindful eating & Nutrition in Brussel.
In eerste instantie heeft Caroline een Master in Arts behaald (Universiteit van Leuven en Madrid).  Daarnaast leefde er altijd een sterke interesse in eetculturen en hoe mensen in relatie staan tot voedsel. Haar culinaire en nutritionele nieuwsgierigheid werd geprofessionaliseerd door een opleiding als gediplomeerd kok-sommelier in Ter Duinen en als voedingsdeskundige.

In een wereld van overvloed en eten, realiseerde ze zich echter steeds opnieuw de belangrijke invloed van alle soorten “voeding” op onze lichamelijke gezondheid en psychisch welzijn. Mindfulness gaf haar diepgaande antwoorden én een klinische model. Caroline heeft een trainersopleiding in Mindfulness-Based Stress Reduction gevolgd in Center for Mindfulness (Umass, VS)

In 2009 volgde zij een professionele opleiding bij één van de sleutelfiguren op het gebied van Mindful eating: Dr J. Kristeller, ‘Mindfulness-Based Eating Awareness Therapy (MB-EAT)’.
In haar centrum MeNu en in een klinische één-op-één setting of in een kleine groep, leert ze mindfulness gebaseerde vaardigheden aan mensen die worstelen met voeding, lichaamsbeeld en eetgedrag.

Haar achtergrond als voedingsdeskundige, gekwalificeerde chef-kok en therapeut maakt haar benadering veelzijdig en effectief. Caroline is board member in The Center for Mindful Eating in Verenigde Staten en blogster over Mindful Eating topics (ME-CL website).

Haar leiddraad: “All you need is love. But a little chocolate now and then doesn’t hurt.” (Charles M. Schulz)

Nicolas Decloedt
Nicolas Decloedt

Humus Botanical Gastronomy is een creatieve plek vlakbij het centrum van Brussel, waar je kan genieten van een uniek diner in een prachtig kader.
In een huis uit 1930 organiseren Nicolas  en Caroline diners aan hun gastentafel. U kunt samen met de andere gasten genieten van een menu dat volledig op groenten is gebaseerd. Zij creëren graag gerechten die je uitdagen en prikkelen en spreken daarbij alle zintuigen aan.

08!635955825292791610Bij Humus werken zij nauw samen met lokale producenten en telen ook zelf in hun stadstuin. De gerechten weerspiegelen de seizoenen en wat hun producenten kunnen aanbieden. Chef Nicolas Decloedt gebruikt de kennis en de invloeden van zijn vele reizen om verfijnde gerechten te creëren met eenvoudige ingrediënten. De gerechten worden vergezeld van natuurlijke wijnen of artisanale bieren.

Nicolas tilt de groentekeuken naar een hoger niveau. De gerechten lijken eenvoudig, maar ze zijn een explosie aan pure smaken. Zijn keuken is een ode aan het product en de producent. Een plek waar ruwheid  en esthetiek elkaar ontmoeten. Het is zijn missie om te inspireren en anderen aan te zetten om anders met voeding om te gaan.

Wouter van Eck

 

Wouter van Eck 

was onder meer docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora).

ketelbroek weeldeWouter heeft Foodforest Ketelbroek te Groesbeek (NL), ontworpen en aangelegd samen met Xavier San Giorgi, vooralsnog het grootste en meest diverse voedselbos van Nederland. Hij volgde bij de Agroforestry Research Trust in Engeland de cursus Advanced Forest Gardening.

Dries Delanote Schermafbeelding%202014-12-02%20om%2015_36_15

 

Dries Delanote

Nicolas Decloedt is heel blij dat ‘chefs’ fan zijn van dit landbouwproject en hijzelf vindt het ‘amazing’ om landbouw en natuur verder te ontdekken. Het project ‘Monde des Mille Couleurs’ is ontstaan van ‘Point Zero’ vanuit een kleine permacultuurtuin van 30 are en ondertussen uitgegroeid tot een leefbare boerderij van 4 hectare  zonder subsidies in een industrieel gesubsidieerd landbouw gebied, “een contradictio in terminis voor Brussel, een foodorgasme voor Parijs…”, aldus Nicolas Decloedt

Met Monde des milles couleurs zullen we blijven werken vanuit de ‘ambacht’. Het is een landbouwproject waar vele andere projecten aan gekoppeld kunnen worden en hopelijk kan zodoende in de toekomst ook ‘dier’ geïntegreerd worden in de boerderij.

food forest 1397590738964Dries Delanote wil het project verder professionaliseren vanuit hetzelfde basisidee van ‘landbouwcultuur in natuur’. Planten worden NIET geforceerd, maar de pure smaken laat hij zachtjes ontwikkelen. De plant wordt niet gebruikt, maar men laat ze zelf werken en leven. Hij wil zelf nog heel veel ontdekken en daarom ook samenwerken met collegaboeren uit gans de wereld.  Misschien leidt dat in de toekomst tot terug lesgeven maar dan aan de bureaucratie, onze politici. Wie weet wordt hij nog ooit zelf minister van landbouw, terwijl wil hij eigenlijk gewoon boer en in een ecologische gemeenschap het beste geven aan de komende generatie .

Roger Phillips

 

Roger Phillips

startte zijn carrière in 1975 als fotograaf bij World’s Garden Plants. Samen met de botanicus Martin Ryx publiceerde hij een reeks van meer dan 20 naslagwerken over planten, waarvan elke tuinliefhebber er waarschijnlijk wel minstens één in zijn of haar boekenkast heeft staan. Wereldwijd zijn er immers meer dan vier en half miljoen exemplaren van verkocht.
41zvUZLYowL__SX258_BO1,204,203,200_Roger presenteerde ook televisieprogramma’s voor de BBC en Chanel Four en gaf les aan de Chelsea School of Art. Hij woont nu in hartje Londen, bij Eccleston square, in een groot park dat hij samen met de buurtbewoners aanlegde en beheert. Hij heeft een aantal websites waarvan de meest bekende zonder twijfel rogerroses.com is en verder kent hij erkenning als een expert op het gebied van paddestoelen en van eetbaars oogsten uit de natuur. Vorig jaar nog presenteerde hij zijn nieuwste boek Wild Food, a complete guide for foragers

humus maxresdefault
PROGRAMMA  SEPT  2017